Filosofie achter het Baloun Flexisaddle

Het Baloun Flexizadel is ontwikkeld door Robert Baloun, een goed presterende nationale springruiter uit Tsjechië. Dit is zijn verhaal….

Het plan voor het Flexisaddle ontstond toen ik, vanwege een ongeval, de beugels niet kon gebruiken en gedurende vier maanden mijn paarden alleen met een rijpad reed. Tijdens de training (vlak werk en springtraining) reageerde mijn paarden heel anders dan ik had verwacht. Ze gebruikten het lichaam gemakkelijker dan met het klassieke boomzadel dat ik normaal gebruikte en over het algemeen voelden de paarden meer ontspannen en waren ze beter te rijden.

Door het rijden met rijpad kwam ik op het idee om een zadel te maken dat aan strenge criteria moest voldoen; close contact, lichtgewicht, flexibel, stabiel en maximaal comfort voor ruiters en vooral voor paarden.

Ik was op zoek naar het gevoel van verbinding zoals bij het rijden zonder zadel.

Tijdens de ontwikkeling van flexisaddle heb ik gebruik gemaakt van mijn 30 jaar ervaring in het showspringen, waar ik veel kennis heb opgedaan over hoe mijn paard het beste kan presteren. Deze kennis heb ik gebruikt bij de uiteindelijke ontwikkeling van het zadel. Veel prototypes zijn getest op mijn eigen paarden, kijkend hoe ze onder het zadel bewegen en hoe het lichaam reageert op het zadel. Ieder paard had zo zijn eigen manier van reageren op de verschillende soorten zadelpanelen. Zo werden de paarden zelf de ontwerpers van hun eigen flexizadel.

Het lukte me om een heel licht zadel (gewicht van 3,5 – 4 kg) te ontwikkelen dat een close contact biedt. Close contact zorgt ervoor dat de hulpen beter over komen waardoor ruiter en paard optimaal communiceren. Dankzij de speciale technologie is het zadel flexibel en volgt en kopieert het de beweging en vorm van het paard in elke bewegingsfase. Hierdoor kan het paard vrij en ongehinderd bewegen.

Bij het gebruik van materialen voor de zadels hebben we tevens gebruik gemaakt van onze ervaring in de productie van leer. We gebruiken leer met een glad of antislip oppervlak. Onze designer afdeling speelt graag met kleuren en verschillende soorten leer en stoffen. Wij houden de laatste modetrends in de gaten en staan open voor ideeën van de klant. Tijdens aankoop van een zadel worden de diverse styling mogelijkheden getoond.  De klant kan op deze manier de uitstraling van het zadel zelf creëren.

De hele productie van flexisaddles en onze overige aanbod in harnachement vind plaats in onze eigen werkplaats. Daardoor hebben we de mogelijkheid om de kwaliteit van de producten permanent te controleren. Al onze producten worden en zijn op de lange termijn getest. We denken constant aan vooruitgang en verbetering van flexisaddle. Onze laatste ontwikkelingen zijn de zadelpanelen met thermo actieve gel. Paarden reageren zeer positief op dit type zadelpanelen. Het verhoogt het comfort van onze flexisaddles voor paard en ruiter aanzienlijk.

 

Hoewel ik flexisaddle oorspronkelijk alleen voor mezelf en mijn paarden ontwikkelde, besloot ik dat ik deze uitvinding niet alleen voor mezelf wilde houden. Wat mijn paarden heeft geholpen, kan ook anderen helpen. Dat is de reden dat ik nu, na meer dan een decennium aan ervaring, heel blij ben het flexisaddle. Het helpt paarden en mensen niet alleen bij het rijden, maar bevordert ook op een therapeutische manier de gezondheid van de spieren en botten.

Ik ben blij dat ik door het ontwikkelen van het flexizadel het leven voor paard en mens plezieriger kan maken!

 

 

 

 

 

 

“Flexizadels bestaan, omdat ik op zekere dag besefte dat hoe ik met paarden omging en naar paarden keek,  fundamenteel veranderen moest…..”

 

R.Baloun, LerChief. 2th place GP, 1992
R.Baloun, LerChief. 2th place GP, 1992